Israel Shamir

The Fighting Optimist

Israel Shamir’s “Pope Pius” in Hungarian

A Pius pápa körüli vita tényszerű részét sokszor leírták már: Mad Goldhagen vádaskodásai, Goldhagen vádjainak Norman Finkelstein általi lefaragása, egy csomó cikk mellette és ellene szükségtelenné teszi, hogy belemélyedjünk a tárgyba. Legyen elég annyi, hogy a II. Világháború alatt a New York Times dicsérte Piust, mert ő volt az egyetlen jelentős személyiség Európában, aki nem maradt néma a faji üldözéssel kapcsolatban: „egy magányos hang kiált a kontinens csendjében”.

A pápa elleni támadás nagyszerűen bele illik a zsidó Hollywood zavaros, keresztényellenes demagógiájába, ahol a keresztényeket mindig gonosznak ábrázolják. Például a Monsignore c. filmben (1982) egy katolikus pap minden elképzelhető bűnt elkövet, többek között egy ragyogó apáca elcsábítását, és még a halálában is részes. A „Istenes Ágnesben” (1985) egy zavart, fiatal apáca egy zárdában szül, megöli a gyereket, majd a törékeny, véres holttestet leöblíti az illemhelyen. Rengeteg finom, keresztényellenes jelenet van a hollywoodi filmekben, pl. amikor a Miseryben a rendező, Rob Reiner, újra és újra arra az apró arany keresztre fókuszál, amelyet a szadista gonosztevő, Kathy Bates visel a nyakán.1

„Hollywood  úgy mutatja be a keresztényeket, mint nemileg hideg, ördögimádó szektásokat, megzavarodott, álszent, fanatikus, pszichotikus, becstelen, gyilkossággyanús, Biblia idéző nácikat, ügyes kalmárokat, zavaros fejű prédikátorokat, stb.” – írta J. W. Cones2, Joe Sobran pedig helyesen következtetett: „XII. Pius nem a végső célja Goldhagennek; a kereszténység az.”

Az embert ismét aggasztja a válasz hiánya. Ahelyett, hogy azt vitatnánk, hogy a pápa elég hangosan beszélt-e a zsidó holokausztról, miért nem azt vitatjuk és látjuk filmeken, hogy miként vesznek részt vezető rabbik a jelenlegi palesztin holokausztban? Lubavitcher rabbi nem maradt csendben, hanem felszólított a népirtásra, a felhívását pedig rabbik tucatjai támogatták a Haaretz egyik  hirdetésében. Miért van az, hogy egy Dávid csillagos és horogkeresztes plakátot az USA szenátusa megbélyegezne, miközben keresztes és horogkeresztes plakátok ki vannak téve az utcára?

A Vatikán ügyvédjei miért nem mozgósítják a „gyűlölettörvényt” a megalkotóik ellen?

Az Egyház békevágyát a zsidó eszme támogatói félreértelmezték. Miután a pápa a Szentföldön azt mondta, hogy „a keresztények gyűlölete, ellenségessége és a zsidók elleni antiszemitizmus kimutatása, bármikor és bárhol, mélységesen elszomorítja a Katolikus Egyházat”, akkor a Washington Post londoni tudósítója felszólította az Egyházat a Szenvedéstörténet elvetésére, vagy teljes átírására. Ezt a felszólítást megismételte Conrad Black újságjának, a Boston Globe-nak a rovatvezetője. De a csak azt ismétli, amit néhány keresztény klerikus mond. Richard Harris, az oxfordi anglikán püspök és a Keresztények és Zsidók Tanácsának az elnöke mondta a The Times-nak: „Én sokkal inkább szeretném, ha az emberek a judaizmus révén jutnának el az élő Istenbe vetett hitre, minthogy semmiféle lelki otthonuk ne legyen.”

Nem vagyok nagyon meglepve. A tanácsok és egyéb zsidó keresztény párbeszéd csoportok egy szenvedélyes verseny színtereivé váltak: ki a jobban zsidópárti a kettő közül.3 Miközben a püspök felszólítja a nyáját, hogy tagadja meg Krisztust, az izraeli parlament (a Knesset) a Zwili&Gafni törvényt tárgyalja, amely egy évig terjedő börtönt javasol mindenkinek, aki az Újszövetséget idézi, vagy pozitív módon utal Krisztusra és a kereszténységre, nem is beszélve az áttérésről. Gafnit a franciaországi Izraeli nagykövetséggel jutalmazták, de az „Egyház kedves leányában” senki sem tiltakozott ez ellen a sértés ellen. A keresztény klérusnak, amely eladta Krisztust a zsidó paradigma kedvéért, meg kellene fontolnia Krisztus szavait: „Ti vagytok a föld sója, de ha a só ízét veszti, csak arra jó, hogy kidobják”. Nem lesz rájuk szükség, mert a rabbik nélkülük is tudják intézni az ügyeiket.

Semmi sem olyan vonzó, mint a siker, és ezek az évek a zsidó paradigma látványos sikerének az évei. Még több holokauszt múzeumot építettek és megerősödött Izrael amerikai támogatása. 1956-ban az USÁ-ban a zsidók annyit kerestek, mint egy keresztény és az USA meg tudta parancsolni az izraeli csapatoknak, hogy hagyják el Sinait. Ma a zsidó közösség tagjainak a jövedelme kétszer akkora, mint egy WASP-é (White, Anglo-Saxon, Protestant, azaz fehér, angolszász, protestáns), és az USA kormánya engedelmesen ugrik át a karikán Sharon kedvéért. „Jó ez a zsidóknak?” – ez volt nagyanyám szabvány kérdése. Radikális zsidógyerekként én elutasítottam ezt a kérdést: „ami mindenkinek jó, az jó a zsidóknak is” – mondtam. A nagyanyám ebben nem volt biztos. Ma már én magam sem vagyok olyan biztos. Úgy tűnik, hogy másfél évszázados közjáték után az emberek és a zsidó közösség érdekeinek az iránya távolodik egymástól. Végső soron a zsidók mindig a királyok oldalán álltak, a nép ellen. Miközben „a zsidók” megtették ezt az U fordulatot, nagyon sok zsidó maradt a nép mellett, a zsidó közösség ellenében. Ezek csodálatos fegyvertársak. Finkelstein és Chomski, hogy csak néhányat nevezzek meg, csodálatos fegyvereket szállítottak az eszmék harcához. A mi helyzetünk nem egyedülálló. Dél-Afrikában sok fehér döntött a nép, nem pedig csak a fehérek mellett. Sok arisztokrata választotta a népet, nem pedig az osztályát. Sok amerikai harcolt Amerika ellen a vietnámi háború idején. Most rajtunk a sor, hogy a „népünk ellen legyünk” a néppel és a népért.

 

1 Medved, M. (1992/1993). Hollywood Vs. America. New York: Harperperennial Library.

2 Cones, J. W. (1997). What’s really going on in Hollywood. www.mecfilms.com/FIRM/whats.htm

3 see Russian Israeli Christian thinker Sergey Balandin, http://www.galanet.net/~balandin/ , review of The Dialog

Featured Posts

If They Are Bombed - They Are Daesh

President Putin is a pirate, no less. In his declaration at the UN, he stole President Bush Jr’s copyrighted 2001 ...

Read More

Ryan Rodrick Beiler / Shutterstock.com

Autumn in Palestine

Autumn is beautiful in Palestine: overripe blue-green figs, unpicked pomegranates pecked by birds, heavy grapes turn red. Now is the ...

Read More

A Syrian Breakthrough

The Russians and their Syrian allies have cut the main supply line of the rebels to the north of Aleppo, ...

Read More

The Liberation of the Slaves

Donald Trump’s electoral victory unleashed pent-up tectonic energies on the unprecedented scale. The world has been changed, much more than ...

Read More

Evan El-Amin  /  Shutterstock.com

Les guerres de genre de H. Clinton

Est-ce que les hommes qui votent pour H. Clinton vont finir en enfer ? Je n'en suis pas sûr. Nous savons ...

Read More

Leave a Reply

Israel Shamir © 2016 Frontier Theme